Marka Tescili

ANASAYFAMarka Tescili

Türk Dil Kurumuna göre marka kavramı; ‘’Bir mal, hizmet ya da kurumu tanıtmaya ve benzerlerinden ayırmaya yarayan tescil edilmiş özel ad, kısaltma veya işaret’’ olarak tanımlanmaktadır. Şu anda yürürlükte olan 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu’na göre ise marka; ‘’Mal veya hizmetleri birbirinden ayırt etmeye yarayan ve bununla birlikte kişi adları dahil, sözcükleri, şekilleri, harfleri, sayıları malların biçimi veya ambalajları çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde kullanılan, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretler’’ olarak tanımlanır.

Markalaşmış ürün ve tasarımlarının korunabilmesini mümkün kılan marka tescili işlemi her koşul için gereklidir. Marka tescili ile tasarım ve ürünler özgün hale gelir. Tescil işlemi ürün ve tasarım üzerindeki tüm hukuki hakları marka bünyesine alır. Marka bir mal ya da hizmetin hangi oluşum tarafından faaliyete geçirildiğini gösterir. Marka tescili ise yasal olarak bu markanın koruma altına alınması anlamına gelir. Marka tescili ile üçüncü kişilerin marka üzerinden gelir elde etmesi ya da başka bir şekilde kullanması mümkün hale gelir. Marka tescili 10 yıl sürer, devredilebilir ve miras olarak bırakılabilir. Marka tescili marka işaretinin hukuk ortamında yasal olarak güvence altına alınmasıdır. Özellikle, markanın 3. kişiler tarafından herhangi bir amaçla kullanılması engellemektir. Bu sayede, marka işareti sahibi dışında hiç kimse tarafından herhangi bir sebeple kullanılamaz. 

Marka tescili, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılır. Bu işlem kişi ya da firma tarafından bireysel olarak yapılabileceği gibi vekil aracılığıyla da yapılabilir. Gerekli evraklar eksiksizce temin edildikten sonra başvuru süreci başlamış olur ve marka tescilinin resmi olarak onaylanması beklenir. Belgelerin eksik olması durumunda 2 aylık bir süre tanınır. Bu sürecin sonunda, belgeler hala eksikse başvuru iptal olur. Süreçte bir pürüz görünmez ise marka Resmi Marka Bülteni’nde resmi olarak yayınlanır. Daha sonra itiraz ve görüşler incelenir. İtirazı olmayan başvuruların tescil işlemi onaylanır ve sicil kaydı oluşturulur. Marka Tescil Belgesi başvuran tarafa teslim edilir ve tüm işlemler tamamlanmış olur. Marka tescil işleminin ne zaman sonuçlanacağı kesin olarak belli değildir. Ortalama olarak bu işlem 6-8 ay içerisinde sonuçlanır ve 10 yıllık koruma sağlar. Ancak, bültende yapılan yayından sonra itirazların gelmesi bu süreci uzatabilir. Marka tescili yapmak başvuru içeriğini net ve kesin bir şekilde yasalarla koruma altına aldığı için, markalar bülten yayınlarını takip ederek kendilerine benzer logo ya da işaretlere sahip markalar için itiraz oluşturabilir. 

BİZE ULAŞIN

BİZİ ARAYIN

(+90) 536 250 00 35

(+90) 536 883 79 98

WHATSAPP

(+90) 536 883 79 98

E-POSTA

info@marvepa.com

Adres

Cüneytbey Mh. Kuva-i Milliye Cd. No:13/7 Cumaovası İş Merkezi. Menderes / İzmir

error: İçerik koruma altındadır, kopyalanamaz!