Bir ürün veya hizmet fikriniz var ve bunu bir ticari marka ile korumak istiyorsunuz. İster konsepte yeni başlıyor olun, ister lansman için ilk adımları atmış olun, markanızı Türkiye’de onaylatmak ve tescil ettirmek için marka tescil kriterlerini bilmeniz gerekir.

Ticari markalar bir şirketin markasını veya ürününü ifade eden benzersiz semboller veya kelimeler olduğundan, yasa ticari markaları tescil ederken belirli bir düzeyde benzersizlik gerektirir. Bir ticari markayı ancak bütünlüğü varsa ve sadece genel bir kavram değilse tescil ettirebilirsiniz. Bu makalede, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun markanızı onaylayıp onaylamayacağına ve tescil edip etmeyeceğine karar verirken göz önünde bulundurduğu bazı kriterlere bakacağız. Ayrıca, tüm bu gereklilikleri karşılayan bir marka ararken nelere dikkat etmeniz gerektiğini de tartışacağız.

Marka tescili nedir?

Bir ticari markanın tescili söz konusu olduğunda, sürecin tam olarak neleri içerdiğini bilmek önemlidir. Ticari marka, ürün veya hizmetleri tanımlamak ve diğerlerinden ayırt etmek için kullanılan bir işaret veya semboldür. Marka tescili, bu sembolün/işaretin Türkiye’deki Türk Patent ve Marka Kurumu gibi uygun bir devlet kurumuna koruma için resmi olarak kaydedilmesi sürecidir.

Ticari markanızı tescil ettirerek, izniniz olmadan bir başkası tarafından kullanılmasını yasal olarak korumuş olursunuz. Tescilli ticari markalarla, ticari markalı ürünlerinizin veya hizmetlerinizin izniniz olmadan yasadışı kullanımına karşı da harekete geçebilirsiniz. Ayrıca, tescilli bir ticari marka, bir dizi uluslararası anlaşma nedeniyle uluslararası bir tescil sisteminin parçası olabilir.

Bir ticari markayı tescil ettirmenin sadece kendinizi korumakla ilgili olmadığını, aynı zamanda ticari markalarını izinleri olmadan kullanarak başkalarının haklarını ihlal etmediğinizden emin olmakla ilgili olduğunu belirtmek gerekir. Bu nedenle, kendi ticari markanızı tescil ettirmeyi düşündüğünüzde, tescil ettirdiğiniz markanın zaten başka birine ait olmadığından emin olmak için önce biraz araştırma yaptığınızdan emin olun. Bu konuda Marvepa Marka Patent Hizmetleri sizin en büyük yardımcınız olacaktır!

MARKANIZIN BENZERSİZ OLDUĞUNGDNA EMİN OLMAK, BAŞARINIZ İÇİN ÇOK ÖNEMLİDİR!

MARVEPA MARKA PATENT TESCİL HİZMETLERİ

Marka tescili için kriterler nelerdir?

Bir marka tescili için başvururken, başvurunuzu vermeden önce Türk Patent ve Marka Kurumu’nun değerlendirdiği belirli kriterleri karşılamanız gerekir. Bu kriterler tipik olarak şunları içerir:

Genel geçer kavram olmamalı!

Jenerik veya tanımlayıcı kelimeler için ticari marka alamayacağınızı unutmamak önemlidir. Bu, herhangi bir ürün veya hizmetle ilişkilendirilebilecek herhangi bir kelimenin tescil için uygun olmadığı anlamına gelir.

Benzersiz olmalı!

Ticari markanın diğer ticari markalardan ve ürünlerden ayırt edilebilmesi için kendi başına benzersiz olması gerekir – bu, tüketiciler ve işletmeler arasında karışıklığı önlemeye yardımcı olacaktır. Ticari markanızın benzersizliğinden emin olmak için Türk Patent ve Marka Kurumu’nun ticari marka arama hizmetini kullanabilirsiniz.

Bütünlük göstermeli!

Ticari markanızın zaman içinde bütünlüğünü koruması gerekir, yani zaman içinde önemli ölçüde değişemez veya şekil değiştiremez. Bir ticari markanın amacı menşe göstergesi olarak hizmet etmektir, bu nedenle seçtiğiniz sembolün birkaç ayda bir şeklini değiştirmediğinden emin olun.

Ticari markanın benzersiz özellikleri nelerdir?

Markanızın benzersiz olduğundan emin olmak başarı için çok önemlidir. Türk Patent ve Marka Kurumu’na göre bir marka, müşteriler üzerinde izlenim bırakan ve dikkatlerini çeken ayırt edici bir işaret, amblem veya sembol olmalıdır. Ticari markanın benzersizliği, pazardaki diğer rakiplerden farklılaşmanıza ve daha fazla müşteri çekmenize yardımcı olacaktır.

Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanması için aşağıdaki özellikleri dikkate almalısınız:

  1. Benzersizlik: Siz Türk Patent ve Marka Kurumu’na başvurmadan önce başka hiçbir şirketin aynı veya benzer bir ticari markayı kullanmadığından emin olun. Marvepa Marka Patent Hizmetleri size bu konuda detaylı danışmanlık sunmaktadır.
  2. Orijinallik: Ticari markalar, mevcut herhangi bir ürün veya hizmetle ilgili olmayan yaratıcı ve orijinal yaratımlar olmalıdır. Aksi takdirde, müşteriler arasında kafa karışıklığı yaratacağı için Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından kabul edilmeyecektir.
  3. Açıklık: Ticari markanız için seçilen isim, müşterilerin kolayca hatırlayabilmesi ve şirketinizin ürün veya hizmetleriyle ilişkilendirildiğinde ne anlama geldiğini anlayabilmesi için açık olmalıdır. Bu nedenle, pazarda başarılı olmak için telaffuzu ve hatırlaması kolay bir isim seçtiğinizden emin olun.
  4. Basitlik: Karmaşık isimlerden veya kelimelerden kaçınmaya çalışın, çünkü özellikle sayılar, semboller, her türlü grafik vb. içeriyorlarsa, karmaşıklıkları ve anlaşılma zorlukları nedeniyle Türk Patent ve Marka Kurumu’na kolayca kaydolmama eğilimindedirler. Bu nedenle, şirketinizin ürün veya hizmetleri için olası isimler bulurken basitliği göz önünde bulundurun, böylece başarılı bir şekilde tescil edilme olasılıkları daha yüksektir.

Ticari Markanın Bütünlüğünün Sağlanması

Bir ticari markayı tescil ettirirken, ticari markanızın genel bir kavram veya fikir olmadığından, bunun yerine orijinal bir marka olarak bütünlüğe sahip olduğundan emin olmak önemlidir. Ticari markanız yeterince ayırt edici ve orijinal olmalıdır; sizinle ilgili olanlar da dahil olmak üzere mevcut diğer ticari markalara çok benzememelidir.

İşte ticari markanızın bütünlüğünü sağlamak için bazı ipuçları:

  • Yaygın olarak kullanılmayan veya sizinkiyle aynı sektördeki mal veya hizmetlerle ilgili olmayan bir isim veya logo seçin.
  • Mevcut ticari markaları araştırın ve bunlardan herhangi birinin tescil ettirmek istediğinize benzer olup olmadığını belirleyin.
  • Markanızın temel değerlerini ve misyonunu göz önünde bulundurun ve markanızın bu değerleri yansıttığından emin olun.
  • Türk Patent ve Marka Marka Kurumu’nun mevcut markalara ilişkin veri tabanını kontrol ederek markanızın diğer markalarla çakışmadığından emin olun.

Ticari markanızın bu kriterleri karşılayıp karşılamadığından emin değilseniz, fikri mülkiyet hukuku konusunda uzmanlaşmış Marvepa Marka Patent Hizmetleri’nden her zaman profesyonel tavsiye alabilirsiniz. Danışmanlarımız, potansiyel risk alanlarını belirlemenize yardımcı olacak ve markanızı Türk Patent ve Marka Kurumu’na tescil ettirme sürecinde size rehberlik edecektir.

Marka Yayın Süreci

Türkiye’de marka tescili söz konusu olduğunda, dikkate alınan önemli kriterlerden biri stratejik bir marka yayın stratejisi uygulayıp uygulamadığınızdır. Yani, pazardaki tüketiciler ve diğer işletmelerle aktif olarak etkileşim kurup kurmadığınız ve markanız hakkında kamuoyunda farkındalık yaratıp yaratmadığınızdır.

Bu kriter, seçtiğiniz ticari markanın halihazırda kullanımda olan diğer ticari markaları ihlal etmediğinden emin olmak için çok önemlidir ve ayrıca potansiyel müşterilere ve iş ortaklarına şirketinizin marka gelişimi ve etkisi konusunda ciddi olduğunu gösterir.

Bu kriteri karşılamak için, aşağıdakileri içerebilecek net bir iletişim planına sahip olmak önemlidir:

  • Markanızla ilgili tanıtım materyalleri veya makaleler gibi düzenli içerikler oluşturmak
  • Sosyal medya hesaplarının oluşturulması ve takipçilerle etkileşim kurulması
  • Sektörde etkili kişilerle ortaklıklar kurmak
  • Hedeflenen etkinliklerde veya konferanslarda tanıtım yapmak
  • Deneyimlerini çevrimiçi paylaşan müşteriler için teşvikler sunmak
  • Müşteri geri bildirimi için çevrimiçi forumlardan yararlanma.

Marka tescili söz konusu olduğunda, sağlam bir yayın stratejisine sahip olmak, seçtiğiniz markanın kalabalığın arasından sıyrılmasını ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından onaylanma şansının en yüksek olmasını sağlamaya yardımcı olabilir.

Şimdi görebileceğiniz gibi, ticari marka tescili için kriterler, dünyanın neresinde tescil ettirdiğinize bağlı olarak oldukça spesifik ve çeşitli olabilir. Bir marka başvurusu yapmadan önce tescil yaptıracağınız ülkenin kural ve düzenlemeleri iyice araştırmanız ve gerekirse bir marka danışmanına başvurmanız önemlidir. Bu konuda Marvepa Marka Patent Hizmetleri size gereken uzman danışmanlığı sağlayacaktır. Bununla birlikte, ticari markanız bu kriterleri karşıladığı sürece, markanızın benzersiz ve yasal olarak korunan bir şekilde yayınlanacağının güvencesine sahip olabilirsiniz.

error: İçerik koruma altındadır, kopyalanamaz!