Endüstriyel tasarım için harika bir fikriniz var. Peki şimdi ne olacak?

Tasarımınızı korumak ve size ait kalmasını sağlamak istiyorsanız, endüstriyel tasarımınızı tescil ettirmek önemli bir adımdır. Bu görev göz korkutucu görünse de, süreç nispeten basit olabilir (Doğru yardımla!).

Bu makalede, endüstriyel tasarımınızın tescilinin neden bu kadar önemli olduğunu ve tescil sürecinde nasıl ilerleyeceğinizi ele alacağız. Ayrıca, süreç boyunca karşılaşabileceğiniz bazı potansiyel sorunları ve kendinizi bunlardan en iyi şekilde nasıl koruyacağınızı da tartışacağız. Bu yazının sonunda, tescil başvurusunda bulunmaya ve tasarımınızı korumaya başlamak için ihtiyacınız olan tüm bilgilerle donatılmış olacaksınız.

Haydi başlayalım!

Endüstriyel tasarım tescili nedir?

Endüstriyel ürününüzün benzersiz tasarımını korumak mı istiyorsunuz? Endüstriyel tasarım tescili bunun anahtarıdır. Bu yasal süreç, tasarımınızın resmi olarak tanınmasına hizmet ederek her türlü taklitten korunmasını sağlar.

Peki süreç kabataslak nasıl mı işliyor?

Kayıt olduktan sonra, ürününüzün şekli, dekorasyonu, yüzey süslemesi ve daha fazlasının kullanımı ve üretimi üzerinde size münhasır haklar veren bir sertifika alacaksınız. Bu sayede, herhangi birinin eserinizin taklit versiyonunu üretmesini engelleyebileceksiniz.

Ürününüzün endüstriyel tasarımını tescil ettirmek, gelecekteki başarısına yapılan bir yatırımdır. Bu önemli koruma olmadan, buluşunuzun değerini savunmak ve bundan para kazanmak için yasal bir yolunuz olmayacaktır. Endüstriyel tasarım tescili,  tasarımla ilişkilendirilebilen işlerinde başarılı olmak isteyen herkes için önemli bir adımdır.

BİR TASARIMI TESCİL ETTİRMEK, MEVCUT ESERLERİNİZİ KORUYACAK VE İLERİYE DÖNÜK, TASARIMIN KOPYALANMASINA YÖNELİN KAYGILARINIZI ORTADAN KALDIRACAKTIR!

MARVEPA MARKA PATENT TESCİL HİZMETLERİ

Tescil hangi hakları korur?

Bir endüstriyel tasarımı tescil ettirmek, işletme sahibi olarak size, söz konusu tasarım unsurunu ürününüzde kullanma konusunda münhasır haklar verir; başka bir deyişle, kimin kullanıp kullanamayacağı konusunda tam kontrol sağlar. Bazı durumlarda tasarımı üçüncü bir tarafa lisanslamanız bile mümkün olabilir.

Buradaki kilit soru şudur: Korunan bu haklar tam olarak nelerdir? Spesifik olarak, bir endüstriyel tasarımın tescil edilmesi aşağıdaki unsurları korur:

  • Ürünün şekli ve konturları
  • Ürünün üç boyutlu formu
  • Ürünün dekorasyonu, renklendirilmesi veya deseni
  • Ürünün süs şekli veya yüzeyi

Ayrıca, başkalarının tasarım öğenizi ikame veya modifikasyonlar açısından nasıl kullanabileceği üzerinde de bir miktar kontrole sahipsiniz. Bu, başka birinin tasarımınızı kullanmasına izin vermeniz karşılığında ne kadar para alacağınızı belirleyen bir lisans anlaşması yoluyla yapılabilir.

Bir tasarımı tescil ettirmek mevcut eserlerinizi koruyacak ve ileriye dönük olarak içinizin rahat olmasını sağlayacaktır. Endüstriyel tasarımlarınızı markalaştırmak ve korumak söz konusu olduğunda, bunları tescil ettirmek hayati bir güvenlik ağı sunar.

Patent Almanın Faydaları

Buluşunuzu veya ürününüzü korumak söz konusu olduğunda, patent almak çok önemlidir. Patent tescili, rekabette öne çıkmanıza yardımcı olabilir ve rekabetçi bir pazarda size avantaj sağlayabilir. Ayrıca, buluşunuz veya ürününüz üzerinde uzun vadede çok değerli olabilecek münhasır haklara sahip olmanızı sağlar.

Patent tescili, buluşunuz veya ürününüz için münhasır haklar sağlamanın yanı sıra, buluşunuzu izinsiz olarak kullanabilecek veya dağıtabilecek kişilere karşı koruma sağlar. Bu koruma, birisinin elde ettiğiniz patent haklarını ihlal etmeye kalkışması durumunda alınabilecek yasal önlemler yoluyla sağlanır.

Patent almanın bir diğer faydası da mucitlere tanınırlık kazandırmasının yanı sıra buluşun veya ürünün kamuya açıklanmasıdır. Bu açıklama, güvenilir bir inovasyon kaynağı ve/veya finansman fırsatları arayan yatırımcıları veya ortakları da teşvik edebilir. Bu faydaların ötesinde, patentleme aynı zamanda birilerinin buluşlarınızı izinsiz kopyalama veya çoğaltma riskini de azaltır ve mülkiyet çıkarlarınızı korumak söz konusu olduğunda size gönül rahatlığı sağlar.

Dolayısıyla, piyasaya yeni bir ürün veya hizmet sürmeyi düşünüyorsanız, patent almak kesinlikle yapılacaklar listenizdeki en önemli maddelerden biri olmalıdır!

Endüstriyel tasarım tescili nasıl yapılır?

Benzersiz bir endüstriyel tasarım ürünü ürettikten sonra, doğal olarak bir sonraki soru “Bunun haklarını nasıl koruyabilirim?” olacaktır. Cevap, endüstriyel tasarımınızı bir patent otoritesine tescil ettirmektir.

Endüstriyel tasarımınızı tescil ettirmek, bir başkasının izniniz olmadan ürününüzü kullanmasına veya kopyalamasına karşı size yasal koruma sağlar. Tasarımın gerçek sahibi olarak siz, onu üretmek veya kullanmak isteyen bir başkasına yasal izin verebilirsiniz.

Bir ürün tasarımını tescil ettirirken, tasarım sahibi, tasarımın çizimleri ve görüntüleri ile aynı şekilde bir açıklama gibi belirli belgeleri sunmalıdır. Buna ek olarak, tasarımın ‘Yenilik Doktrinleri’ olarak bilinen tescil için tüm yasal gereklilikleri nasıl karşıladığına dair kısa bir açıklama da gerekebilir. Ensütriyel tasarım tescili için Marvepa Marka Patent Hizmetleri sizin adınıza tüm süreci takip ederek gerekli tescil işlemini kolaylıkla yapabilir. 

Genel olarak tescil süreci şunları içerir:

  • Marvepa Marka Patent Hizmetleri’ne vekaletin verilmesi
  • Vekalet ve başvuru ücretlerinin ödenmesi
  • Tasarıma ilişkin başvuru formlarının Marvepa Marka Patent Hizmetleri tarafından doldurulması
  • Başvuru ile ile ilgili Türk Patent ve Marka Kurumu’nun varsa sorularının yanıtlanması

Bir endüstriyel tasarımın baştan sona tescil edilmesi genellikle 3 -6 ay arasında sürer. Başvurunuz onaylanıp endüstriyel tasarım  olarak tescil edildikten sonra, söz konusu tasarımı 10 yıla kadar münhasıran kullanma hakkınızı teyit eden resmi bir endüstriyel tasarım tescil belgesi alırsınız.

Kısacası, endüstriyel tasarım tescili, benzersiz bir tasarıma sahip ürünler üreten herkesin çalışmalarını koruması için önemli bir adımdır. Tasarımları üretimden önce veya sonra tescil ettirmek mümkündür ve bu süreç kopyalama ve sahteciliğe karşı korunmaya yardımcı olur. Tescil ile, bir tasarımın hak sahibi, bunları satma, üretme ve kullanma hakkı da dahil olmak üzere münhasır haklara sahip olur. Türk Patent ve Marka Kurumu’na tescil ettirerek, tasarım haklarınızın başka hiç kimse tarafından ihlal edilmemesini sağlayabilirsiniz.

error: İçerik koruma altındadır, kopyalanamaz!